Od 17. do 19. studenog 2010. godine boravili  smo u Toskani. Krenuli smo 16. studenog u kasnim večernjim satima. Putovali smo cijelu noć koju su neki iskoristili za gledanje filmova, a neki za odmor. U ranim jutarnjim satima stigli smo u Firenzu, prijestolnicu Toskane.

Za vrijeme razgleda grada vidjeli smo najpoznatije znamenitosti: Pallazo Medici, Ponte Vechio, Duomo e Battistero, a naravno, bilo je i slobodnog vremena za vlastito istraživanje. Bez obzira što je bila druga polovica studenog, Firenzom se šetao veliki broj turista što potvrđuje kako je Firenza samo jedan od bisera Toskane koji privlači mnoge znatiželjnike cijele godine.
Nakon Firenze uputili smo se u Pisu, koja je, nakon Rima vjerojatno najpoznatiji grad u Italiji. Osim posebnog kosog tornja koji je po mnogima zaštitni znak Italije, na Piazzi dei Miracoli nalazi se  prekrasna crkva i krstionica. Sve je smješteno jedno do drugog. Oni hrabriji odlučili su se za uspon na 55 metara visok toranj s kojeg se pruža prekrasan pogled na cijelu Pisu. Punih jedanaest godina toranj je bio zatvoren za javnost zbog stalnog naginjanja, ali je 2001. godine je ponovno otvoren za posjetitelje, a i naginjanje je zaustavljeno.
U večernjim satima već umorni, puni informacija stigli smo u Montecatini Terme u večernjim satima. Nakon večere nekima je dan bio prenaporan pa su se uputili na odmor, a neki su posljednje atome snage iskoristili za još malo druženja.
Drugi dan našeg boravka u Italiji započeo je doručkom, a onda smo se uputili u Sienu, još jedan od prekrasnih gradova koji se može pohvaliti jednim od ljepših trgova u Italiji. Piazza del Campo zaista je impresivna, a još impresivnija je priča o konjičkoj utrci Palio koja se održava u ljetnim mjesecima, a na njoj se natječu predstavnici sedamnaest kontrada (kvartova Siene).
Ostatak dana iskorišten je za odlazak u San Gimignano, mali gradić u pokrajini Chianti, koja je osim poznatog vina poznata i po San Gimignanu prepoznatljivom zbog velikog broja tornjeva iz srednjeg vijeka. Danas ih je očuvano samo četrnaest. U San Gimignanu posjetili smo i Museo della Torture, tj. Muzej mučenja u kojem su izloženi razni predmeti koji su u povijesti bili korišteni u svrhu mučenja. Žalosna je činjenica da se u nekim zemljama još uvijek koriste slične stvariza istu svrhu.  Po odlasku iz San Gimignana kratko smo stali u jednoj vinariji gdje nam je simpatična domaćica ispričala nekoliko zanimljivosti o vinu Chianti Classico, a degustirali smo i nekoliko vrsta maslinovih ulja. Nakon napornog dana trebalo je samo stići do hotela. Ni ovoga puta za predjelo nije izostala tradicionalna talijanska „pasta“.  Ponovio se  scenarij od prethodnog dana. Malo druženja i na spavanje.
Posljednjeg dana našeg boravka u Italiji posjetiti smo Padovu koja je mnogima poznata po Sv. Antunu i drugom po veličini sveučilištu u Italiji na kojem je diplomirala prva žena u Europi, davne 1678. godine. Nastavak putovanja prema Zagrebu protekao je uz nekoliko filmova i ugodno druženje s našim profesorima (prof. Peršić, prof. Filak, prof. Bjeli). U Zagreb smo stigli u večernjim satima umorni od puta, ali prepuni dojmova iz prekrasne talijanske Toskane.